جشنواره ملی حرکت رویدادی برای رقابت، عرضه و نمایش دستاوردهای برتر علمی – دانشجویی است. این جشنواره، سالانه با همکاری دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور، پژوهشگاهها و سایر مراکز علمی و با حمایت و مشارکت دستگاهها و سازمانهای دولتی و غیردولتی توسط اداره کل فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برنامهریزی و برگزار میشود. در این جشنواره آثار و دستاوردهای علمی دانشجویان که مستقل از برنامه آموزشی دانشگاه انجام شده و به ثمر رسیده است، پذیرش میشوند و آثار برگزیده از میان آنها انتخاب و در آئین پایانی جشنواره معرفی خواهند شد.
انجمنهای علمی دانشجویی متشکل از دانشجویان علاقه مند به مشارکت در فعالیتهای علمی در یک دانشکده یا گروه آموزشی است.
اتحادیه انجمنهای علمی، تشکیلاتی دانشجویی، غیرانتفاعی و بین دانشگاهی و متشکل از دبیران انجمنهای علمی در رشته دانشگاهی است.
دانشجویان عضو انجمن های علمی-دانشجویی برگزیده دانشگاههای کشور، نمایندگان اتحادیه های انجمن های علمی و کارشناسان فرهنگی دانشگاه های کشور
- مقامات کشوری و لشکری
- مقامات کشوری و لشکری
- رؤسای دانشگاههای کشور
- معاونین فرهنگی دانشگاههای کشور
- صاحبان مشاغل فنی و شرکتهای دانش بنیان
- عموم مردم
- افزایش مشارکت دانشجویان در فعالیتهای علمی و حمایت و تشویق آنها
- افزایش مشارکت دانشجویان در فعالیتهای علمی و حمایت و تشویق آنها
- شناسایی انجمنها، گروهها و دانشجویان دارای دستاوردهای علمی ممتاز و تقدیر از آنها
- انعکاس و انتقال تجربه فعالیتهای علمی موفق و الگو میان دانشجویان
- تشویق دانشجویان به فعالیت متناسب با اولویتها و نیازهای کشور
- زمینهسازی به منظور هم افزایی انجمنها و تقویت اتحادیههای انجمنهای علمی – دانشجویی
- ایجاد بستر مناسب به منظور آشنایی صاحبان صنایع و معادن، حرفه و مشاغل، سازمانهای دولتی و غیردولتی با ظرفیت ها و توانمندیهای علمی دانشجویان
تا کنون نه دوره از این رویداد بزرگ که با عنوان مهمترین رویداد علمی – دانشجویی کشور شناخته میشود، برگزار شدهاست و میزبان ادوار گذشته به شرح زیر میباشد:
- دوره اول تا چهارم در شهر تهران و به میزبانی دانشگاه تهران
- دوره پنجم در شهر تهران و به میزبانی دانشگاه شهید بهشتی
- دوره ششم در شهر تهران و به میزبانی دانشگاه صنعتی شریف
- دوره هفتم در شهر شیراز و به میزبانی دانشگاه شیراز
- دوره هشتم در شهر مشهد و به میزبانی دانشگاه فردوسی
- دوره نهم در شهر کرمان و به میزبانی دانشگاه شهید باهنر
دهمین دوره جشنواره ملی حرکت به میزبانی سرزمین آب و سنگ، دیار شیرین و فرهاد، کرمانشاه و به میزبانی توسط دانشگاه رازی در آذر ماه سال ۱۳۹۶ برگزار میشود.
همه دانشگاههای حاضر در جشنواره در این بخش ارزیابی خواهند شد. ملاکهای ارزیابی معیارهایی است که در فرم داوری دانشگاه برگزیده آمده است. ارزیابی بر مبنای «گزارش عملکرد دانشگاه در حوزه انجمنهای علمی دانشجویی» انجام میپذیرد.
الف) بخش رقابتی: در این بخش آثار برگزیده دانشگاهی پذیرش و مورد ارزیابی و داوری قرار خواهند گرفت. برگزیدگان در آیین پایانی جشنواره معرفی و از آن ها تقدیر خواهد شد.
ب) بخش نمایشگاهی: دانشگاه هایی که آثارشان در فرایند بخش رقابتی به عنوان کاندیدای جایزه جشنواره ملی حرکت معرفی شده باشد، باید ضمن حضور در بخش نمایشگاهی، دستاوردهای علمی راه یافته را در معرض نمایش قرار حرکت دهند.
جشنواره ملی حرکت در نه دوره گذشته فضایی پویا با رویکرد علمی داشته است که در آن دانشجویان در تلاش برای انتقال تجربیات علمی با یکدیگر و صاحبین مشاغل، شرکتهای دانش بنیان و مؤسسات هنری می باشد.
بنابر سنت دوره پیش از دانشگاه ها خواسته خواهد شد تا از بین استادان مشاور و یا دانشآموختگانی که سابقه مقام در جشنواره ملی دارند افرادی برای داوری در سطح ملی معرفی نمایند. دبیرخانه مرکزی با بررسی رزومه های ارسالی از جانب دانشگاه از برخی داوران پیشنهادی برای داوری جشنواره ملی دعوت خواهد کرد. در این مورد از طرف وزارتخانه با دانشگاهها مکاتبه خواهد شد.
گزارش عملکرد دانشگاه صرفا باید انعکاس عملکرد دانشگاه در حوزه انجمنهای علمی باشد و نه عملکرد انجمنهای علمی. گزارش عملکرد دانشگاه باید انعکاس و گزارشی از شیوه مدیریت دانشگاه در قبال انجمنهای علمی دانشجویی، عمل به آییننامه، جلسات شورای حمایت و نظارت دانشگاه، برگزاری جشنواره دانشگاهی حرکت و … باشد.
بلی. با هدف تکثیر ایدههای موفق گزارش فعالیتهای انجمنهای برتر برای استفاده عموم منتشر خواهد شد.
توصیه اکید میشود تنها گزارش فعالیتهای مرتبط با حوزه رقابت در سامانه بارگذاری شود. برای مثال انجمنی که برای جایزه «انجمن علمی فعال در حوزه آموزش» کاندیدا شده است، باید گزارشی را که منحصر به فعالیتهای آموزشی است، ارسال کند. ارسال گزارش دیگر فعالیتها نه تنها مثبت و مفید نیست که به علت به اشتباه انداختن داور میتواند تاثیر منفی در ارزیابی داشته باشد.
مبنای داوری معیارها و شاخص های مشخص شده در فرم های داوری است. اشاره نکردن به اطلاعاتی که داور بر اساس آن داوری میکند، یا اشاره گنگ و مبهم ممکن است به ارزیابی ضعیف کار شما منجر شود. داور قرار نیست گزارش شما را «تصحیح» کند، بلکه گزارش باید آنقدر «گویا» و «روشن» باشد که داوران در اولین نگاه اطلاعات مورد نیاز خود را برای داوری دریافت کنند. هر چه در این بخش وقت بیشتری صرف کنید نتیجه بهتری خواهید گرفت (تاکید چندباره).
پیشنهاد ما به شما این است که اولا تدوین گزارش کامل، شفاف و با ظاهری خوب را با دقت و ظرافت و حساسیت ویژه پیگیری کنید، ثانیا از فرمهای نمونه منتشر شده در سایت جشنواره الگو بگیرید و ثالثا ادعاهایی که در گزارش خود مطرح میکنید را مستند کنید.
برای مثال اگر در گزارش آمده که کارگاهی با صد و پنجاه دانشجو برگزار شده، تصویری که تعداد دانشجویان را بصورت تقریبی نشان دهد، ضمیمه کنید؛ یا اگر برنامهای بصورت ملی برگزار شده باید نشان داده شود که واقعا برنامه ملی بوده و افراد از اقصی نقاط کشور حضور داشتهاند؛ یا اگر در موردی دیگر مقام و عنوانی توسط انجمن کسب شده است، مستنداتی دال بر آن اضافه شود.طبعا داوران بر مبنای مستندات ارائه شده ارزیابی خواهند کرد.
شرکت در بخش انجمن خلاق بمراتب ساده تر از بخش انجمن فعال است، چرا که این بخش تنها «یک فعالیت» را مبنای ارزیابی قرار می دهد. در واقع عدم شرکت در این بخش به این معنی است که در یک بازه یک ساله کوچک ترین فعالیت خلاقانهای انجام نپذیرفته است! از آنجا که این گزاره به دور از واقعیتهای جاری در دانشگاهها است، حتما توصیه میشود در این بخش خلاقانهترین فعالیتهای دانشگاه خود را منعکس نمایید، خصوصا حوزههای رقابت این جایزه به نحوی درنظرگرفته شده که هم طیف گستردهای از فعالیتها را پوشش دهد و هم اگر فعالیتهای یک انجمن در هیچکدام از حوزهها قابل عرضه نباشد، در حوزه رقابتی «آزاد» شرکت کند. این فعالیتها که در قالب یک پوستر ارایه خواهند شد در جشنواره ملی در مکان مخصوص «نمایش آثار و فعالیتهای انجمنهای علمی خلاق» در معرض دید عموم قرار خواهند گرفت.
در بخش انجمن علمی خلاق دو مرحله داوری انجام خواهد شد. مرحله نخست همانند داوری در بخش انجمن فعال است و بصورت متمرکز انجام خواهد شد. در مرحله دوم آثاری که بیشترین امتیاز را در مرحله نخست آوردهاند همزمان با جشنواره ملی فرصت ارایه در مقابل داوران جشنواره را خواهند یافت. مدت زمان ارایه تجربه فعالیت حداکثر دو دقیقه خواهد بود.
هر انجمن میتواند در ۲ حوزه گزارش ارسال کند.